Wat doen de wiellagers in een Seat Ibiza?

Elk onderdeel in je auto dient een functie en is onmisbaar. Dat geldt ook voor je Seat Ibiza. De wiellagers Seat Ibiza hebben bijvoorbeeld een belangrijke functie, en toch bestaat er een kans dat je niet eens weet wat een wiellager is. Toch benieuwd? Ontdek hier alles over dit unieke onderdeel van je auto.

De functie van wiellagers

Wielen zijn onmisbaar in een auto. Dat is een open deur intrappen. De wielen moeten echter ook kunnen draaien en dat doen ze niet zomaar uit zichzelf. Daar komen de wiellagers eraan te pas. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat het wiel om zijn as kan draaien. Om veilig te rijden en sturen is dit hoognodig. Je wil daarnaast geen weerstand voelen wanneer dit gebeurt. De wiellagers zijn met name bedoeld om dat draaien zo soepel mogelijk te laten verlopen met zo min mogelijk weerstand. 

wiellagers seat ibiza

Een wiellager vervangen

Het kan echter voorkomen dat een wiellager zijn werk niet meer doet. Het sturen ofwel draaien van de wielen in je seat gaat dan steeds minder gemakkelijk. In dat geval moet je een wiellager vervangen. Ze hebben niet het eeuwige leven dus wees er op tijd bij. Je kunt dit doen bij een garage of het zelf uitvoeren – mits je de juiste technische kennis hebt. Meestal moet je wiellagers vervangen na zo’n 150.000 kilometer op je teller maar het kan ook veel eerder zijn, dus gebruik het niet als gouden regel.

Een kapotte wiellager herkennen

Handig om te weten hoe en wanneer je die wiellagers moet vervangen, maar je wil natuurlijk ook weten hoe je een probleem met dit onderdeel herkent. Bij een sterk grommend geluid is het geen gek idee om even naar de garage te gaan. Dit gebeurt dan meestal bij meer dan 25 kilometer per uur pas dus houd daar rekening mee. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.